Jablečno-makoví šneci
Potřebné ingredience
TĚSTO: 450 g hladké mouky, 200 g tvarohu, 70 g cukru krupice + 1 vanilkový cukr, 8 lžic oleje, 6 lžic mléka, 1 vejce, 1 prášek do pečiva (nebo prášek do perníku), špetka soli ********** NÁPLŇ: 1/2 kg jablek, 100 ml vody, mletá skořice, 150 g mletého máku, 75 g rozinek, 2 lžíce medu, 1 vejce, 1 lžíce citronové šťávy, cukr dle potřeby ********** RUMOVÁ POLEVA: 100 g moučkového cukru, 6 lžic rumu
Postup přípravy
Mletý mák vsypeme do tekutiny z jablek (dle potřeby přilijeme vodu nebo mléko), přivedeme k varu a odstavíme. Přidáme med, rozinky, vejce, citronovou šťávu (dle chuti cukr) a necháme zchladnout.
Mouku s práškem do pečiva (nebo do perníku) prosejeme a postupně přidáme ostatní ingredience a zpracujeme v hladké nelepivé těsto. Na vále rozválíme do obdélníku, potřeme makovou náplní, navrch poklademe jablka a od delší strany svineme. Ostrým nožem krájíme asi 2 cm široká kolečka a klademe na plech vyložený pečicím papírem.
Šneky pečeme v předem vyhřáté troubě na 200°C asi 20 min. Během pečení si smícháme moučkový cukr s rumem a ihned po vyjmutí ještě horké šneky potřeme.
Vyválené těsto potřeme makovou náplní a poklademe jablky
Od delší strany srolujeme...
Nakrájíme na 2 cm široké plátky
Klademe na plech a pečeme při 200 °C asi 20 min.
Ještě horké šneky potřeme rumovou polevou
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé